Anderen aan het woord

"Chavah verstaat de kunst zich volledig af te stemmen.”

De pianoles van Chavah is een bijzondere ervaring. De muzikaliteit die dan ontstaat, ontvouwt zich van binnenuit en raakt de werkelijk aanwezige potentie.

Chavah verstaat de kunst zich volledig af te stemmen op de leerling en raakt door innerlijk zingen afgewisseld met hardop zingen, de juiste muzikale snaar. De melodie verinnerlijkt en stroomt via de vingers door naar de piano; het wordt één geheel.

Iedereen is muzikaal; deze potentie zet Chavah om in genieten van jouw eigen pianospel.

Van harte aanbevolen.

Kees van de Ven

"...en mijn muzikale ontwikkeling geeft mij voldoening zonder een einddoel na te streven..."

Mensen zoals ik, die muziek willen leren spelen vanuit hun muzikaal gehoor, zijn zeker op de juiste plaats bij de persoonlijk gerichte aanpak van Chavah.

Mijn muzikale ontwikkeling geeft mij voldoening zonder een einddoel na te streven en is zeker een verrijking in mijn leven.

Juist voor ouderen net als ik, een aanrader!

Thieu Pepels

"Een uur SPELEN met en bij Chavah..."

Een uur Spelen met en bij Chavah: Ik zit in haar intuïtieve veld en ze weet daarmee, via de piano, haast perfect aan te geven waar mogelijkheden tot samenspel liggen.

Zes lessen verder heb ik de boventonen gehoord, de lege ruimte tussen de noten gevoeld. Al vier keer mijn tranen weggeveegd, doordat mijn ziel werd geraakt.

een volwassen man, gerijpt door het leven, nooit een noot geleerd. Chavah weet de hapjes te serveren en te benoemen aan mijn innerlijke kind. Het geniet elke bijeenkomst!

Smakelijk aanbevolen door Henk

"Ik beleef aan deze uurtjes veel plezier..."

Graag geef ik u mijn ervaringen door die ik heb met de muzieklessen van Chavah Lichtenberg. Ik zeg expres "muzieklessen", terwijl het pianolessen zijn die ik krijg, omdat haar lessen meer zijn dan alleen de techniek van het instrument overbrengen, maar ook het leren ervaren van je eigen muzikaliteit, mét en desnoods zelfs zonder piano.

De lessen van Chavah zijn voornamelijk toegesneden op volwassenen en ook ouderen. Ook op diegenen die nauwelijks of geen ondergrond op dit gebied hebben of hadden, zoals ik. Haar lessen geeft ze in overleg met - en aangepast aan- de leerling.

Ik beleef aan deze uurtjes veel plezier en ben verrast dat je zelfs op latere leeftijd nog iets geheel nieuws kunt aanleren.

Chavah is een goed opgeleide, maatschappelijk betrokken, ervaren docente, van wie ik het een voorrecht vind les te krijgen.

Dineke de Vries

 

"Nu speel ik weer dagelijks met veel plezier en een groot gevoel van VRIJHEID."

Al een paar jaar draaide ik om mijn piano heen; ik speelde niet meer en wilde niet nog meer 'walsjes van Strauss' leren; maar wat dan wel? Het beste kon ik het verwoorden door: ik wil graag mezelf uitdrukken door het spelen op de piano. Een jaar geleden kwam via een mede-danser Chavah op mijn pad.

Vanaf het begin klikte en klopte het; dit is wat ik zocht. Nu speel ik weer dagelijks met veel plezier en een groot gevoel van VRIJHEID: ik ga zitten en ik speel. Omdat de muziek van binnenuit komt is het altijd goed.

Een paar maanden geleden kreeg ik de mogelijkheid om te gaan zingen in een 4-stemmig kleinkoor. Dat wilde ik heel graag, maar ik had 20 jaar niet meer gezongen. Kon ik het nog wel, en de hoge tonen zingen zonder druk te voelen?? Chavah nam me bij de hand en ik voel nu vooral RUIMTE als ik zing.

Stromend en ontspannen ga ik weer naar huis en ik zing nu met plezier en vertrouwen in mijn nieuwe koor.

Kortom de muzieklessen van Chavah zijn een grote verrijking in mijn leven, waar ik mij heel dankbaar voor voel.

Ria Vervoort

"Je laat je meevoeren en alle spanningen vallen weg."

De pianolessen hebben een meditatieve werking tijdens het leerproces dat zich verinnerlijkt.

Bij muziek bestaat dat uit het herhalen van de muzikale bewegingen en deze bewust proberen te beleven. Dat maakt dat je langzamer gaat spelen en de muziek intenser beleeft. Je gaat langzaamaan deel van de muziek uitmaken.

Je laat je meevoeren en alle spanningen vallen weg. De klanken doorstromen je lichaam en geest. De muziek krijgt een andere betekenis en gaat ook deel van jou uitmaken. Jij maakt deel uit van de muziek en omgekeerd.

Het plezier in de activiteit valt samen met de beleving van de tonen.

Lisette de Klerk

" Het is verrassend te ervaren hoe zij aansluit bij mijn niveau..."

Als 80 jarige heb ik mijn hobby, pianospelen, van vroeger weer opgepakt. Chavah stimuleert mij geweldig om mijn muzikaliteit verder te ontwikkelen.

Het is verrassend te ervaren hoe zij aansluit bij mijn niveau. Didactisch echt knap.

Het is belangrijk voor mij dat Chavah mijn lerares is. Ze leert me de muziek echt te beleven en er meer van te genieten. In alle vrijheid mijn eigen proces daarin te volgen. Haar principe, dat ieder mens muziek beleeft in hart en ziel, ook bij het ouder worden, spreekt mij erg aan.

Ineke Touwen-van der Vinne

"... en vond ik in Chavah een bevlogen inspirator."

Na 2,5 jaar werd mijn pianolerares ziek, en ik vond in Chavah een nieuwe bevlogen inspirator. Ik verheug me iedere keer weer op haar les. Ik ben niet gespannen want ze overhoort mijn thuisoefeningen niet. Ze begint meteen met een nieuw onderdeel van een aardig muziekstukje en doet langzaam de vingerzetting voor. Ze laat me het geduldig, stap voor stap, eerst rechts dan links en dan met beide handen, naspelen. Pas tegen het eind wil ze graag mijn thuisoefeningen horen. Ze is gul met bemoedigende complimenten over muzikaliteit. Ze schat goed in welke stukken voor mij aantrekkelijk zijn. Ik maak tijdens de les aantekeningen en maak kleine video-opnames. De twee weken na iedere les doen een enorm appél op mijn 67-jarig geheugen. Allerlei coördinatie-bewegingen uit mijn hoofd leren kost veel inspanning. Maar het loont, het geeft plezier.

Marian

“… de blijheid en vreugde, doet het leven in een ander perspectief ervaren.”

Pianoles voor de oudere beginner! Pianoles op mijn leeftijd? Waar praat je over?

Toch is het mogelijk! Je hebt maar één overweging nodig: de moed om een kennismakingsles af te spreken.

De wereld gaat voor je open. Geen notenschrift lezen maar luisteren naar de klank die jij voortbrengt op de piano. Als je de moed hebt die klank in je innerlijk te laten resoneren, ben je in staat om je eigen muziekstuk te spelen. "Fout" spelen bestaat in deze manier van muziek maken niet. Als je daarin durft te geloven ontdek je nieuwe mogelijkheden in jezelf. Het is een ontdekkingsreis die gericht is op de toekomst. 
Dat ik dit nog kan op mijn leeftijd! De blijheid, vreugde die deze constatering teweeg brengt, doet het leven in een ander perspectief ervaren. Elke les onder de deskundige ervaring van Chavah, wordt op jou afgestemd.

Lucas